Büyük açıklıklı sanayi yapılarının yapısal oluşumu ve Türkiye'de örnekler üzerinde irdelenmesi - Yonar, Oğuz Cenk (My University, 2002)
Büyük açıklıklı sanayi yapılan, batıda sanayi devrimiyle başlayan ve günümüze kadar devam eden gelişim süreci içinde, mimarlık ve mühendislik açısından, yapım sistemlerini zorlayan, yeni yapı ürünlerinin gelişimine öncülük eden ve yapı teknolojisinin gelişiminin gözlenebildiği, disiplinler arası ortak çalışmalarla yapılabilen yapılar olmuşlardır. Bu yapıların, geniş alanları örtebilmeleri, hızlı yapılmaları ve gelecekte büyüyebilme özelliklerine sahip olmaları gerekmektedir. Ağır çalışma şartlarına dayanımlı yapılmaları gereken ve maliyetleri yüksek olan bu yapıların, yapısal oluşumlarında, doğru kararların alınması, 2000'li yıllarda, gelişmekte olan Türkiye ekonomisi için oldukça önemlidir. Yapısal oluşum sürecinde, yanlış karaların verildiği durumlarda, düzeltilmesi çok zor ya da maliyeti yüksek yapısal hatalar yapılabilmektedir. Bu çalışmada, uygun yapısal kararların alınabilmesi için büyük açıklıklı sanayi yapılarının, yapısal öğeleri, yapım sistemleri ve yapısal oluşuma etki eden faktörler irdelenmiş ve Türkiye' den örnekler, yapısal olarak analiz edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Yapısal oluşum; Yapım sistemi; Büyük açıklıklı sanayi yapıları; Türkiye'de büyük açıklıklı sanayi yapılarına örnekler