Tedarik zinciri yönetiminde performans değerlendirme - Özcan, Tuncay (My University, 2005)
Pazar koşullarının farklılaşmasından dolayı, günümüzde rekabet organizasyonlar arasında değil tedarik zincirleri arasında olmaktadır. Bu nedenle, işletmeler tedarik zincirlerinin etkililiğini sağlamak ve üst yönetime destek olmak amacıyla, tedarik zinciri performans değerlendirme sistemlerini uygulamak durumundadırlar. Bununla birlikte, tedarik zincirleri yoğun oranda operasyonel ilişkiler içerdiğinden dolayı, yalnızca maliyet ve kar üzerine odaklanan geleneksel metodolojilerle değerlendirilememektedirler. Dengelenmiş Amaç Kartı (DAK) yaklaşımı, finansal ve finansal olmayan, organizasyon içi ve organizasyon dışı göstergeleri dengede tutarak bu eksikliklerin üstesinden gelmekte ve daha iyi bir değerlendirme metodolojisi sunmaktadır. Bu noktada, DAK yaklaşımının uygulanması üzerine birçok çalışma varken, bu çalışmaların çok az bir kısmı, bir performans değerlendirme sistemi olarak bu yaklaşımın kullanımı üzerine analitik bir bakış açısı getirmektedir. Bu çalışmada, DAK metodolojisi temelinde belirli bir organizasyonun performansının ölçülmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, DAK yaklaşımının bileşenleri olan perspektifler, stratejik amaçlar ve performans kriterleri ile birlikte analitik bir yapı geliştirilmektedir. Önerilen DAK değerlendirme yaklaşımı, bir teşvik sistemi olarak da uygulanabilmektedir. Çalışma, ayrıca değerlendirme prosesinin adımlarım gösteren genel bir DAK yapışım ve bir vaka çalışmasını da içermektedir. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Performans Değerlendirme, Dengelenmiş Amaç Kartı, Analitik Hiyerarşi Prosesi. x
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Literatür taraması; Tedarik zinciri yönetimi; Performans ölçme ve değerlendirme sistemleri