Led teknolojisi ve müzelerde kullanılırlığı üzerine değerlendirme - Nivart Koçyan, Natali (My University, 2013)
Aydınlatma alanında yeni teknolojiler geliştikçe, yenilikler müze yapılarında da yer bulmaya başlamıştır. Bunlardan en önemlisi LED ışık kaynakları ile ilgili gelişmelerdir. Müzelerde de kullanılmaya başlanan bu ışık kaynağının getiri ve götürülerinin (avantaj ve dezavantajlarının) ne olduğunun bilinmesi gereklidir. Piyasayı hızla kaplayan LED'li ışık kaynaklarının müzelere sokulması ne kadar doğrudur? Bu, araştırılması gereken bir konudur. Çünkü müzeler, herhangi bir konut, ofis ya da otel gibi yalnızca aydınlatma konuları ile ilgili değil, koruma konuları ile de önem kazanan farklı bir kategoridedir. Bu çalışmada, müze aydınlatmasında yaşanılan sorunlar, koruma için gereklilikler açıklanmış, bu doğrultuda müzelerde genellikle kullanılan ışık kaynakları incelenmiştir. LED'li ışık kaynakları açıklanarak, diğer ışık kaynakları ile karşılaştırma yapılmıştır. Böylelikle LED'lerin artı ve eksileri göz önüne serilmek istenmiştir. LED'li ışık kaynağı kullanan müzelerden örnekler verilmiş, araştırma verileri açıklanmıştır. Müzelerde LED'in kullanımı ile ilgili yaşanan tartışmalar ve yapılan çalışmalara değinilmiştir. Aydınlatma uzmanları ve müze yetkilileri ile görüşülmüş, görüşleri paylaşılmıştır. Aydınlatma ve müzecilik alanında olabildiğince etkinlik, kongre ve fuarlar ziyaret edilmiş, uzman görüşleri alınmıştir. Birçok müzenin LED'li ışık kaynaklarına geçişindeki ana neden, enerji verimliliği ile ilgili görünmektedir. Avrupa Birliği, bunun yanında pek çok ülkede yasaklanan akkor lambalar yerine, önerilen kompakt flüorışıl lambalar, enerji tasarrufu sağlasa da, zararlı ışınım yayımladıkları için müzelerde tercih edilmemektedir, ya da filtre ile kullanılmaktadırlar. Filtre de ekstra harcama getirmektedir. Oysa LED lambalar böyle sorunlar çıkarmamakta, ek parça gerektirmemektedir. Ancak LED'li ışık kaynaklarının halen çözülmesi gereken sorunları bulunmaktadır. Tez kapsamı içinde buna değinilecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2013
Keywords: Müze aydınlatması; LAmbalar; LED; Enerji tasarrufu; Sergileme; Aydınlatma kriterleri; Aydınlatma teknolojileri