Konut uygulamalarında kaliteyi arttırıcı bir yöntem olarak tasarımda kullanıcı katılımı: Düzce-Beyciler Evleri örneği - Der, Venhar (My University, 2005)
Hızlı nüfus artışı ve kentleşme gibi nedenlerle ortaya çıkan büyük konut ihtiyacı, günümüzde artık bir kalite problemine dönüşmüştür. Bu da kullanıcıların konutlarından duydukları memnuniyeti olumsuz etkilemektedir.Memnuniyetsizliğin nedeni ise kullanıcı-çevre ilişkilerinde yaşanan kopukluktur. Kullanıcı istek ve ihtiyaçlarının etkili bir şekilde karşılanabilmesi için kullanıcının tasarım sürecine katılabilmesi önem taşımaktadır.Bu nedenle çalışmada memnuniyet, kalite kavramları üzerinde durulmuş ve memnuniyeti etkileyen faktörler araştırılmıştır. Kullanıcı memnuniyetini arttıran bir faktör olarak tasarıma kullanıcı katılımının önemi vurgulanmıştır.Çalışma kapsamında bu bulguları doğrulayan bir alan çalışmasına yer verilmiştir. Alan çalışmasında bir toplu konut yerleşmesinde yaşayan kullanıcılarla görüşülerek anket çalışması yapılmıştır. Alan çalışmasının amacı katılımın kullanıcı memnuniyeti üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışma, görüşülen kullanıcıların yaşadıkları katılım sürecinden ve konutlarından memnun olduklarını göstermiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Konut; Konut yapımında kullanıcı katılımı; Kullanıcı memnuniyeti