Ev tipi buzdolaplarında conta flanş bölgesindeki ısı transferinin deneysel olarak belirlenmesi - Kurt, Abdullah Kerem (My University, 2007)
Ev tipi buzdolaplarında kapı ile kabinin arasında sızıntıyı önlemek amacıyla bir conta bulunmaktadır. Bu contanın gövdede bulunan flanş üzerine yapışması ve ortam nemi nedeniyle üzerinde oluşabilecek terleme gibi olumsuzlukların önlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla soğutma çevrimi içersinde yer alan flanş ısıtıcısı adı verilen bir sistem bulunmaktadır. Soğutma çevrimi bilindiği üzere kompresörden çıkan sıkıştırılmış sıcak soğutkanın kondensere gelmesi buradan kısılma vanası görevi gören kapileri borulara gelerek ardından evaporatöre gitmesi şeklindedir. Terleme ve yoğuşma problemlerinin aşılması için bulunan sistem, sıcak soğutkanın bir boru ile gövde flanşı yakınından geçirilecek flanş bölgesinin ve contanın ısıtılmasını sağlar. Böylelikle contanın kullanılamaz duruma gelmesiyle sonuçlanan yırtılma veya terleme gibi olumsuzlukların önüne geçilmiş olur. Flanş ısıtıcısının kabine bu şekilde yakın bir noktada konumlandırılmış olması kabin içerisine doğru bir ısıl yükün meydana gelmesine yol açmaktadır. Bu ısıl yükün kabin ısı kazancı üzerinde % 12 ila % 25 mertebesinde bir etkisi bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında bu bölgedeki ısı transferinin deneysel olarak belirlenmesi ele alınmaktadır. Bu amaçla ters ısı kazancı (reverse heat leak - RHL), flanş bölgesi sıcaklık haritasının belirlenmesi ve analiz çalışmaları yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Buzdolabı; Conta; Flanş; Isıtıcı; Isı transferi; Deneysel çalışma