Psikolojik sermayenin iş tatmini üzerindeki etkisinde psikolojik iyi oluşun şartlı değişken rolü - Elik- Besdil, Gülsüm (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı psikolojik sermayenin iş tatmini üzerine olan etkisinde psikolojik iyi oluşun şartlı değişken rolünün olup olmadığını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda enerji sektöründe çalışan 141 kişiye anket uygulanmıştır. Psikolojik sermayenin ölçümünde Luthans ve diğ. (2007) tarafından geliştirilen ve Çetin ve Basım (2012) tarafından da Türkçeye uyarlanan psikolojik sermaye ölçeği kullanılmıştır. İş tatmininin ölçümünde Hackman ve Oldman (1975) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Psikolojik iyi oluşun ölçülmesi aşamasında ise ilk olarak Ryff (1989) tarafından geliştirilen ve 84 maddeden oluşan ölçeğin daha sonra Ryff ve Keyes (1995) tarafından 18 maddeye indirgenmiş hali kullanılmıştır. Araştırmada analiz sonuçlarına göre psikolojik sermaye ile iş tatmini arasında bir ilişki olduğu görülürken, bu iki değişken arasında psikolojik iyi oluşun şartlı değişken rolünün olmadığı ortaya çıkarılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki tek tek incelendiğinde, psikolojik iyi oluş ile psikolojik sermaye arasındaki ilişki, psikolojik iyi oluş ile iş tatmini arasındaki ilişki ve psikolojik sermaye ile iş tatmini arasındaki ilişkilere bakıldığı zaman anlamlılık olduğu gözlenmiştir. Ancak psikolojik iyi oluşun alt boyutlarından olan özerkliğin yine kendi alt boyutu olan hayatın amacı ve psikolojik sermayenin alt boyutu olan iyimserlik ile arasında negatif bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın daha önceden yayınlanmış olan çalışmalardan farkı ise seçilen değişkenlerin daha önce aynı çalışma içerisinde bir arada kullanılmamış olmasıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Psikolojik sermaye; İş tatmini; Psikolojik iyi oluş