Optik kuplör tasarımı - Özkan Bakbak, Pınar (My University, 2008)
Bu tezde optik kuplör tasarlanmış ve tasarımda gerekli olan parametreler, modal analiz çalışmalarının sonucunda grafiklerle modellenmiştir. Tasarım kısmında, matematik programlarıyla farklı tasarım uygulamaları yapılmıştır. Ayrıca alternatif bir yöntem olarak RBF yapay sinir ağı kullanılarak ağ performansı değerlendirilmiştir.Tezin Birinci Bölümü'nde, konuya giriş yapılarak optik haberleşmenin tarihçesinden bahsedilmiştir. İkinci Bölüm'de, katmanlı yapıdaki optik dalga kılavuzlarının modal analizi yapılmıştır. Üçüncü Bölüm'de, silindirik yapıdaki optik dalga kılavuzlarının modal analizi yapılarak radyasyon ve sızıntılı modlar incelenmiştir. Dördüncü Bölüm'de, kuple optik dalga kılavuzları ele alınarak optik kuplör tasarımı için gerekli olan parametreler matematiksel analiz sonucu belirlenmiştir. Beşinci Bölümde farklı tasarımlarla konu zenginleştirilmiş ve grafikleriyle modellenmiştir. Altıncı Bölüm'de, alternatif bir yöntem olarak kuple optik dalga kılavuzu tasarımı, RBF yapay sinir ağıyla modellenmiştir. Yedinci bölüm olan son bölümde, optik kuplör tasarımının değerlendirilmesi yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır.Anahtar kelimeler: Dielektrik optik dalga kılavuzlarında modal analiz, kuple optik dalga kılavuzları, optik kuplör, propagasyon sabiti değişimi, kuplaj katsayısı, Yapay Sinir Ağları (YSA), Radyal Fonksiyon Tabanlı Ağlar (RBF)
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: OPTİK DALGA KLAVUZLARININ ÖZELLİKLERİ VE MAXWELL EŞİTLİKLERİ; BASAMAK İNDİSLİ SİLİNDİRİK YAPIDAKİ OPTİK FİBERLERDE MODAL ANALİZ; RADYASYON ALANLARI; SIZINTILI MODLAR