Konuşma amaçlı hacimlerde, hacim akustiği, seslendirme ilişkisinin anlaşılabilirliğe etkilerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi - Küçük, Hayri (My University, 2000)
Günümüzde hacim akustiği sorunlarının çözümünde seslendirme sistemlerinden büyük ölçüde yararlanılmaktadır. Bunun nedeni, hacmin kullanım amacına bağlı olarak,. Yeterli ses düzeyi,. Düzgün yayılmışlık,. Varlık kriteri koşullarının sağlanması, akustik kusurların engellenmesinde, seslendirme sistemlerinin mimarlara büyük kolaylıklar sağlamasıdır. Bu çalışmada " Konuşma Amaçlı Hacimlerde, Hacim Akustiği Seslendirme İlişkisinin Anlaşılabilirliğe Etkilerinin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi " başka bir deyişle seslendirme sistemlerinin konuşmanın anlaşılabilirliğine katkılarının ortaya konması olarak belirlenmiştir. Birinci bölümde tezin kapsamı ve amacıyla ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. İkinci bölümde ise konuşma - konuşmanın anlaşılabilirliği incelenmiş ve hacimlerde konuşmanın anlaşılabilirliğini etkileyen nesnel ve öznel etkenler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde konuşmanın anlaşılabilirliğinin artırılmasında kullanılacak seslendirme sistemleri teknik olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde konuşma amaçlı hacimlerde seslendirme sistemlerinin genel kullanım nedenleri ve seslendirme sistemi gereksinimlerine yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise seslendirme sisteminin kurulmasında izlenecek yol ele alınmış ve mevcut bir hacimde kurulmuş seslendirme sisteminin konuşmanın anlaşılabilirliği üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sonuç bölümünde de yapılan çalışma doğrultusunda, mimarların seslendirme sistemlerinin kullanılıp kullanılmayacağına karar verebilmesi gerektiği, seslendirme sisteminin kurulmasında ise mimarlar bu konuda uzmanlaşmış teknik elemanlarla birlikte çalışmalarının doğru olacağı ve yapılan çalışmanın bu karan verirken mimarlara yardımcı olabileceği vurgulanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Konuşma; Seslendirme sistemleri; Konuşma anlaşılabilirliği