Katı-küre akışkanının yapısı ve termodinamiği - Lenger, Yeşim (My University, 1994)
Genel olarak bir sıvı bazı termodinamik koşullar altında var olabilir. Bu koşullar, basınç, sıcaklık ve hacim gibi termodinamik değişkenlerle belirlenir. Bu termodinamik incelemeler sıvı metallerin anlaşılması için temel oluştururlar. Bunun sonucu olarak, bu çalışmada, aralarında etkin çift potansiyel bulunan klasik parçacıklardan oluştuğu kabul edilen sıvı metallerin termodinamik özellikleri tartışılmıştır. Etkin çift potansiyeller, en basit yaklaşımı olan katı-küre modeli yardımıyla tanımlanarak, elde edilen nümerik sonuçlar gözden geçirilmiştir. Ayrıca parçacık şeklinin entropi üzerine etkisini inceleyen ve katı kürelerden oluşmuş bir sistem için modelleştirilen ölçekli parçacık teorisi tanımlanmıştır. Bu teorinin bir uygulaması olarak, katı konveks moleküller için istiflenme kesri r\ 'nın fonksiyonu olarak durum denklemi değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Katı-küre; Katı-küre denklemi; Percus-Yevick denklemi; Sıvı metaller katı küre modeli