İnce zar fotokırıcı polimerlerin bireşim çalışması ve optik özellikleri - Bulut, Damla (My University, 2010)
Şiddeti düzgün olmayan bir ışık şiddeti ile aydınlatıldığında, fotokırıcı bir malzemenin kırılma indisi konuma bağlı olarak değişir. Bir cisimden saçılan ışığın görüntüsü böyle bir malzemenin hacmi içine kaydedilebilir, yeniden kullanılmak üzere silinebilir ve gerektiğinde üç boyutlu olarak okunabilir. Fotokırıcı malzemeler, organik olmayan (kristal) ve organik olanlar (polimer) olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Kristal malzemelerin üretilmesi hem ekonomik değildir ve hem de bir kaç santimetreden daha büyük boyutlarda üretilmesi zordur. Buna karşın, fotokırıcı polimer malzemeler laboratuvar ortamında kolayca üretilebilirler ve eğer yeterince geliştirilebilirlerse üç boyutlu görüntü kaydedilmesi ve okunması yönünde kullanılabilirler. Bu tez çalışması kapsamında, poly(N-vnylcarbazole), fullerene, N-ethylcarbazole ve doğrusal olmayan optik kromofor dörtlü bileşenden oluşan yeni ince zar fotokırıcı kompozit bir malzemenin üretilmesi ve UV-görünür bölge spektrumlarının alınarak, geçirgenlik elipsometrisi ile çift kırıcılık ölçümlerinin yapılarak optik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Fotokırıcı kristaller; Fotokırıcı polimler; Elektro-optik etki