Bireysel emeklilik sistemi ve emeklilik yatırım fonlarında performansa bağlı risk analizi - Şimşek, Hale (My University, 2010)
Sosyal güvenlik sistemi ve daha sonra sosyal güvenlik sistemlerine destek olup onların bu açığı azaltmayı kendine hedef edinmiş olan bireysel emeklilik sisteminin ülkemizdeki işleyişi incelenmiştir. Çeşitli dünya ülkelerindeki uygulamalara da yer verilmiştir. Yapılan risk analizleri sayesinde emeklilik fonlarının getirileri ile fonların birim fiyatındaki değişikliklerin içerdiği riski, portföy riskini de dikkate alan bir performans değerlemesi yapılmıştır. Emeklilik fonlarının uzun vadeli bir finansal yatırım aracı olduğu, kısa vadede yüksek getiriden daha çok sürdürülebilir ve uzun vadeli tatminkar bir getiri imkanı sunduğu değerlendirilmektedir. Performans değerlendirme çalışmaları fonların genel olarak piyasa getirisinin bir miktar üzerinde performansa sahip olduğunu göstermektedir. Bireysel emeklilik sistemi kapsamında faaliyete geçen emeklilik yatırım fonlarının günlük birim pay değerleriyle hesaplanan getiriler ile 2008 Ocak ayından 2009 Aralık ayına kadar olan dönemde sergilemiş olduğu toplam riske göre performans ölçen modellerden Sharpe oranına göre performansları ölçülmüştür. Sistemde mevcut olan tüm emeklilik yatırım fonlarının 2010 Nisan sonu itibariyle fon büyüklükleri, 2009 yılına ait getirileri hesaplanmış, halka arz tarihlerinden 30 Nisan 2010 tarihine kadar olan getirileriyle ilgili çok sayıda sayısal sonuç elde edilmiş ve yorumlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Sosyal güvenlik kavramı; Emeklilik yatırım fonları; Portföy performans ölçümü ve emeklilik yatırım fonlarında risk analizi; Genel olarak performans ölçümü; Sosyal güvenlik ve bireysel emeklilik sistemi