Koray Avcı Çakman’ın hikayelerindeki eğitsel iletiler üzerine bir araştırma - Kavak, Sezin (My University, 2018)
Bu araştırma Türk çocuk edebiyatı yazarlarından Koray Avcı Çakman'ın çocuklara yönelik olarak yazdığı yenilmelerindeki eğitsel iletileri ve bu eğitsel iletilerin kullanımının hangi amaca yönelik olduğunu tespit etmek ve eğitsel iletileri bu amaçlar doğrultusunda (sevgiye yönelik, iletişime yönelik, kişisel gelişme yönelik ve evrensel değerlere yönelik) kategorilendirerek kitaplardaki dağılımını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma deseni olarak iç içe geçmiş tek durum deseni kullanılmıştır. Araştırmanın inceleme nesnelerini Koray Avcı Çakman'a ait 5 hikaye kitabında yer alan 56 hikaye metni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak 40 farklı eğitsel iletiyi gösteren bir ölçüt listesi hazırlanmıştır. Araştırmanın verileri olan hikaye metinlerindeki eğitsel iletiler, içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda yazarın eserlerinde toplam 255 adet eğitsel ileti tespit edilmiştir. Bunların 252'si dolaylı bir biçimde aktarılırken 3 eğitsel ileti doğrudan bir anlatım ile aktarılmıştır. Bu eğitsel iletiler dört ana kategori altında değerlendirildiğinde, yazarın eserlerinde %33,33 oranı ile kişisel gelişime yönelik iletilere en fazla yer verildiği görülmüştür. Bu kategoriyi %31,37 oranı ile sevgiye yönelik iletiler, %26, 27 oranı ile evrensel değerlere yönelik iletiler ve %9,02 oranı ile iletişime yönelik iletiler izlemiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018
Keywords: Eğitsel iletiler; Koray Avcı Çakman'ın çocuk hikayeleri