Tam zamanında üretime doğru kaizen uygulamaları - Tarhan, Zeynap Burcu (My University, 2000)
Araştırmalara göre, dünyada birçok ülkede işletmelerin önemli sorunları üretimin yavaş ve dengesiz ilerlemesi, standartlaştırma olmaması, malzeme ihtiyacının iyi planlanamamasıdır. Bütün bu sorunlar sonucunda, büyük miktarda üretim içi envanterler ve yüksek stok maliyetleri oluşur. Büyük firmalar piyasadaki şiddetli rekabet sonucunda, maliyetlerinin büyük bir yüzdesini oluşturan envanter maliyetlerini, azaltma çalışmalarına gitmişlerdir. İşletmeler müşterilerinin isteklerini zamanında ve gereken miktarda verebilmek için fazla miktarda envanter tutarlar. Böylece kaynaklar uzun süre envantere bağlanır, aynı çıktı alınır ve bu verimliliği düşürür. Bu da maliyetleri yükseltir, işletmenin rekabet gücünü azaltır ve işletmenin geleceğini zora sokar. Tam Zamanında Üretim uygulanabilen işletmelerde bu maliyetler minimum seviyeye indirilerek işletmeye piyasada daha üstün rekabet şansı yaratılır. Değişen dünyada değişimi yakalamak ve en üst düzeyde müşteri memnuniyetini sağlamak, en kısa sürede tam zamanında oluşan dünya fiyatlarında ve istenilen kalitede daha iyi hizmet sunarak verilmesi halinde mümkündür. Bunların içerisinde serbest ekonomide en önemli değişim dünyada oluşan fiyatlarda üretimin nasıl yapılacağı konusudur. Eski dönemlerde (Satış Fiyatı = Maliyet + Kâr) satış fiyatı maliyet ve kâr gözönüne alınarak hesaplanıyordu. Şimdilerde ise değişen dünyada en büyük değişim satış fiyatının müşteri tarafından belirlenmesidir. Yani, Satış Fiyatı - Maliyet=Kâr'dır. Buradan da anlaşılacağı üzere işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve mevcut pazar paylarını artırabilmeleri için mevcut çalışma yöntemlerini gözden geçirerek maliyetlerini düşürme zorunlulukları vardır (Üretim Odaklılık). Üretimde maliyetleri düşürmek için mevcut çalışma yöntemlerinde yapılacak iyileştirmeler Kaizen felsefesi ile mümkündür. Bu çalışmamda TZÜ felsefesinin doğuşunu, TZÜ sistemine geçiş için yapılması gerekenleri, sistemin amaç ve elemanlarını ve işletmelere sağladıklarını inceledim. Uygulama olarak da maliyetleri düşürerek rekabet gücünü artıran ve işletmelerin gelecekte de varolmalarını sağlayacak olan Kaizen metodunu incelemeye çalıştım.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Sistem; sistemin elemanları proje ve planlama