SAP90 ile yüksek yapı temel analizi ve yapı sistemlerinin analizinde matematik metodları - Dönmez, Faik (My University, 1997)
Bu yüksek lisans çalışmasında önce yapı temel sistemlerinin hesabında kullanılan bazı yaklaşık yöntemlerden bahsettim. Bu yöntemlerin hangi durumlarda kullanılabileceğini ve hangi durumlarda yetersiz kaldığını belirttim. Bu durumları çeşitli yüzeysel temel sistemleri için inceledim. Bu inceleme sonucunda mevcut hesap yöntemlerinin bilinen ancak giderilemeyen bazı eksiklerini gördüm. Yapı zeminini, yapı temel sistemini ve yapı çerçeve sistemini bir arada çözersem ve birbirlerine olan etkilerini göz önüne alırsam bunu aşabileceğimi tespit ettim. Bunu yapmak için de matematik metotlar kullanarak yapı sistemlerini analiz eden SAP90 (Structurel Analysys Program) adlı bilgisayar programını kullandım. Bu aşamada SAP90' m kullandığı Matris Deplasman Metodunu ve Sonlu Elemanlar Metodunu inceledim, hesap yöntemlerini araştırdım ve sundum. Örnek bir plağı önce Sonlu Elemanlar Metoduyla, sonra da SAP90 ile çözerek sonuçlan karşılaştırdım ve benzerliğini gördüm. Ayrıca SAP90' m bu metotları ne şekilde kullandığını belirttim ve şemalarla açıkladım. Sonuçta bu tezi hazırlamama sebep olan konuya ulaştım ve uygulanmış bir yüksek yapının altında kullanılabilecek temel sistemlerini sıralayarak bu temel sistemlerinin uygunluğunu test ettim. Önce uniform kalınlıkta bir plak kullandım ve yapının inşa edildiği zemin üzerinde, temelin, yapı kolonları altındaki kısmında zemin emniyetinin sağlanmadığını gördüm. Buradan temelin yeteri kadar rijit olmadığı sonucuna vardım. ikinci olarak yapının altında uygulanmış olan temel sistemini (kirişlerle güçlendirilmiş radye) ele aldım ve aynı sebepten dolayı yetersiz olduğunu gördüm ve bundan sonraki benzer çalışmalarda kullanılmamasına karar verdim. Son olarak yüksek kirişlerle güçlendirilmiş bir plak temel araştırdım ve istediğim sonuca ulaşarak temelin rijitliğini gereken seviyeye getirdim ve zemin emniyetini sağladım. Bütün bunlara ek olarak ta temelsiz temelsiz olarak çözülmüş taşıyıcı sistemin eleman kesit tesirlerini, temel ve zemin ile birlikte çözülmüş yapınınkilerle karşılaştırarak aradaki farkı gördüm ve zeminin, temelin ve taşıyıcı sistemin bir arada çözülmesi gerektiğini belirttim.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Yapı ve temel sistemleri; Sap90 ile yüksek yapı temel analizi