Yazılımda alana özgü modelleme - Çiftçi, Alper (My University, 2011)
Günümüzde iş ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli yazılımların hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve aynı zamanda kaliteli olması önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra yazılımların ve yazılım geliştirme süreçlerinin değişen gereksinimlere kısa sürede cevap vermesi beklenmektedir. Bu durum yazılım geliştirmede üretkenlik artışı ihtiyacını doğurmaktadır. Yazılımların geliştirilmesinde kullanılan genel amaçlı dillerin üretkenlik artışı için yeterli olmadığı düşünüldüğünden son yıllarda özel amaçlı, alana özgü dillerin ve alana özgü modellemenin kullanımı önerilmiştir.Alana özgü modelleme model güdümlü bir yazılım geliştirme yöntemidir ve çözümü doğrudan problem alanının kavramları üzerinde tanımlamak suretiyle soyutlama seviyesini mevcut programlama dillerinin üstüne yükseltir. Nihai ürün daha sonra bu yüksek seviye tanımlamalar kullanılarak üretilir. Hem dilin hem de kod üreticilerin sadece tek bir alanın gereksinimlerine uymak durumunda olmaları böyle bir otomasyonu mümkün kılmaktadır.Bu tez çalışmasında alana özgü modelleme yaklaşımı detaylı olarak incelenmiş ve bu yaklaşım kullanılarak web tabanlı veri yönetim uygulamaları için alana özgü modelleme dili ve kod üretici geliştirilmiştir. Alana özgü modelleme çözümü deneysel olarak uygulanarak yaklaşımın üretkenliğe katkısı klasik geliştirme yöntemi ile karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Alana özgü modelleme; Kod-model ilişki türleri; Organizasyon ve roller; AÖM çözümü geliştirme; Model dönüşümü ve kod üretimi