Elektronik iş (e-business) kavramının firmalardaki stratejik yönetim uygulamalarına etkileri - Önder, Berna (My University, 2001)
Günümüzün yoğun rekabet koşullan ve dış çevrenin belirsizliği işletmelerin her zaman olduğundan daha dinamik olmasını, kendisini ve dış çevresini en iyi şekilde algılamasını, çevresinde meydana gelen değişimleri sürdürülebilir rekabet avantajlarına dönüştürebilmesini gerektirmektedir. Stratejik yönetim kavramı firmaların rekabet avantajlarını sürdürülebilmeleri amaçlı değişik altyapılar ve metotlar için arayışa girmiştir. Diğer yandan içinde bulunduğumuz çağda, teknolojide baş döndürücü gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmelerin en önemlilerinden biri de internetin gerek kişisel gerekse kurumsal hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesidir. Internet teknolojilerinin iş süreçlerinde etkin olarak kullanılmaya başlanmasıyla elektronik iş kavramı firmaların dikkatini çekmiş, stratejik yönetim kavramı gibi bu kavram da rekabet avantajı elde etmeye kararlı firmaların gündeminde ilk sıralarda yer almaya başlamıştır. Elektronik iş firmalarında stratejik yönetim sürecinin etkinliği ise, yönetim süreçlerinin, yeni ekonominin koşullarına ve internet teknolojisinin getirdiği yeniliklere ne derece adapte edilebildiğine bağlıdır. Bu çalışma, internetin iş hayatında yoğun olarak kullanımının firmalardaki stratejik yönetim ve karar süreçlerine etkilerinin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Stratejik yönetim ve elektronik iş kavramlarının teknik detayına çok fazla inilmeden, iki kavramın birbiriyle ilişkilendirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, elektronik iş kavramı özellikle stratejik perspektiften ele alınmış, bu modeli benimseyen işletmelerde stratejik planlama ve uygulama sürecinin klasik stratejik yönetim teorileriyle paralellikleri ve farklılıklarına dikkat çekilmiştir. Tez çalışmasının teorik kısmında yer alan bilgilerin, günümüz koşullarında uygulanabilirliğinin test edilmesi amacıyla, konusunda ideal bir örnek olarak kabul edilen bir teknoloji firması üzerine araştırma yapılmışta. Firmanın özellikle stratejik yönetime bakışı ile ilgili literatür çalışmasının ardından, yüzyüze görüşme tekniği ile firma Türkiye temsilciliğinin üst düzey yöneticilerinden birinin, güncel gelişmeler ve kurumsal prensipleri konusundaki görüşleri alanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001
Keywords: Elektronik iş kavramının firmalardaki stratejik yönetim uygulamalarına etkileri