Akrilik elyaf üreten tekstil fabrikasının enerji etüdü - Özer, Volkan (My University, 2008)
Günümüzde enerji ihtiyacı sürekli artmakta, buna bağlı olarak gelen talebi karşılamak için yeni kaynakların bulunması gerekmektedir. Bu artan enerji ihtiyacı ile birlikte, doğalgaz, petrol, LPG gibi yakıtların fiyatları da artmaktadır. Sanayi tesislerinin artan bu talepleri ile birlikte, yakıt fiyatlarının da artması, piyasadaki rekabet koşullarını etkilemektedir. Bu yüzden kullanılan enerjinin kıymetini bilmeli ve onları en tasarruflu biçimde kullanmanın yolunu aramalıyız. Boyama, kurutma, yıkama gibi bir çok makinanın bulunduğu ve bu işlemler için buharın kullanıldığı bir sektör olan tekstil fabrikalarında, tasarruf konusunda bir çok iyileştirmeler yapılabilir. Enerji tasarrufu ile ilgili akla gelen en etkin yöntemlerden biri yalıtımdır. Yine boyama işlemi yapan makinalardan çıkan sıcak boyalı suyun atık ısısından faydalanılabilir. İyi bir analizle gereksiz kullanılan buharlar tespit edilip bunları en az seviyeye indirmek de büyük miktarda tasarruf sağlar. Kurutma işlemi sırasında dışarı atılan havanın ısısından faydalanılarak, içeri alınan havanın ön ısıtılması kurutucunun verimini arttırabilir. Bu çalışmada bir tekstil fabrikasının enerji etüdü yapılmıştır. Enerji olarak tekstil fabrikasında çok fazla tüketilen buhar ele alınmıştır. Böylece fabrikanın birim ürün için tüketeceği buhar azaltılarak, birim ürün maliyeti düşürülmüştür. Bu amaçla ilk önce buhar hatları çizilmiş, yapılan incelemelerde mümkün olan iyileştirmeler tartışılmıştır. Daha sonra iyileştirme önerileri sunulup, maliyet analizi ile kendini ne kadar sürede amorti ettiği bulunmuştur. İki farklı tip kondenstopun deneyi yapılmış, hangisinin daha verimli olduğu incelenmiştir. Son olarak da kurutucudan çıkan sıcak nemli havanın ısısından faydalanılarak kurutucunun daha verimli kullanılabileceği gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Fabrikada enerji verimliliğinin artması; Isı geçiş bağlantıları; Mevcut fiksaj kabinlerinin durumu