Sigara fabrikalarında havalandırma prosesinin incelenmesi - Güngör, M. Deniz (My University, 1999)
İnceleme konusu yaptığım, sigara fabrikasında üretim farklı kalitedeki tütünler ve bunlardan oluşan harmanlamalar ile gerçekleştirilmektedir. Ana hammadde tütün, iyi, orta ve düşük kalite olmak üzere üç farklı kalite sınıfında fabrikaya oradan da üretim proseslerine girmektedir. Burley-Virginya iyi kalite, oriental orta kalite, Türk tütünleri ise düşük kalite tütünlerdir. Kendi aralarında harmanlama işlemine gelene kadar, birbirinden bağımsız proseslere girerler. Üretim proseslerinde kaliteyi arttırmaya yönelik olarak tütüne, sos, kimyasal maddeler, damar gibi katkı maddeleri ilave edilir. Harmanlama işlemlerinden sonraki proseslerde tütün, sigara imalatına yönelik üretim alanına sevk edilir. Sıcaklık ve nem oranını, fabrikada imalata etki eden önemli kriterlerdendir. Bu değerler ölçü cihazlarıyla sürekli kontrol altında tutulmaktadır. Aranan iklimlendirme şartları, klima santralleri, soğutma üniteleri çillerler, sıcak hava cihazları, radyant ısıtıcılar, fan coiller ve egzost fanları ile sağlanmaktadır. Bu sistemleri destekleyici olarak çalışan buharlı nemlendirici sistemi de fabrikada mevcuttur. Mevcut sistemde her mahal için ayrı ayrı iklimlendirme dizayn kriterlerini sağlayacak şekilde bölge bölge birbirinden bağımsız konumda çalışan cihazlardan oluşturulmuştur. Kuruluş aşamasında, aynı ihtiyaca cevap verebilecek olası bir sistem Ue karşılaştırıldığında, ilk yatırım maliyeti fazla gibi gözükmesine rağmen, işletmeye girdikten kısa bir süre sonra enerji ekonomisi yönünden kendisini amorti edecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Sigara fabrikaları; Sigara imalat prosesleri; Ana proseslerle yardımcı sistem ve ekipmanlar; Havalandırma ve iklimlendirme sistemi; Mevcut sistem ile merkezi sistemin karşılaştırılması