Merkezi soğutma sistemlerinin iyileştirilmesinin termoekonomik analizi - Kanal, Gaye (My University, 2010)
Katar'da bulunan ve beş adet binadan oluşan otelin uygulamasında enerjinin doğru ve etkin kullanımı üzerine yapılmış bir çalışmadır. İklim şartları göz önüne alındığında kullanılmakta olan iki adet soğutma grubundan biri için absorbsiyonlu soğutma grubu kullanılması öngörülmüştür. Gereken buhar debisinin parabolik oluklu güneş kollektörüyle sağlanması düşünülmüştür. Soğutma yükü fan coil sistemi ile karşılanan otelin taze hava gereksinimini sağlayan taze hava santralleri ile bulunmaktadır. Bu santraller için gereken havanın ön soğutulması egzost havas ıile yapılması öngörülmüş ve bunun için ısı geri kazanımlı santraller kullanılmıştır. Bahsedilen sistemler için saatlik hesap yapılmış ve işletme maliyetleri saatlik hesaplanmıştır. Sistemin geri ödeme süresi grafik yöntem ile hesaplanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Güneş enerjili soğutma; Elektrikli sistemler; Absorbsiyonlu soğutma; Güneş kollektörleri