Uluslararası ilişkilerde bir mücadele alanı olarak spor: 1980 Moskova olimpiyatları boykotu örneği - Civralı, Rumi (My University, 2019)
Bu çalışma, spor ve siyaset arasındaki ilişkiyi Carl von Clausewitz ve Joseph Nye’ın görüşleri bağlamında anlamak için bir çerçeve sunar. Çalışmada, Clausewitz’in savaş teorisi ile Nye’ın yumuşak güç teorisi arasında çeşitli devamlılıklar ve benzerlikler uluslararası spor tarihinde aranmış ve karşılaştırılmıştır. Tez, sporun, siyasetin farklı araçlarla sürdürülmesi olarak değerlendirilebileceği durumları, devletler arası mücadelenin bir aracı olup olmadığını ve siyasi bir hedefe ulaşma yolunda askeri yöntemlerin yerine geçip geçmediğini araştırır. Bunu yaparken, spor diplomasisini, yumuşak gücü ve Moskova Olimpiyat Oyunlarını inceleyen literatürden ve tartışmalardan yararlanır. Sporun bir araç olarak kullanımı, pek çok açıdan uluslararası rekabetin doruk noktası olan ve güç mücadeleleriyle karakterize edilen 1980 Moskova Olimpiyat Oyunlarında çok belirgin hale geldiği için, örnek olay incelemesinde tez, Oyunlara karşı başlatılan boykot hareketlerini insan hakları, ABD ve Büyük Britanya perspektifinden inceler
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Clausewitz; Nye; Spor diplomasisi; Boykot