Toprak kaynaklı ısı pompası ile hava kaynaklı ısı pompasının tekno-ekonomik açıdan karşılaştırılması - Süzer, Bülent (My University, 2001)
Dünyada yaşanılan ekonomik sorunlar sonrası ortaya çıkan enerji krizleri araştırmacıları alternatif enerji kaynaklarını bulma arayışına sürüklemiştir. Günümüzde de devam eden araştırmalar sonucu ısı pompalı sistemler gündeme gelmiş ve klasik yöntemlere göre en büyük alternatifler biri olmuştur. Bu tezde, konunun tarihçesi, konuyla ilgili yapılan çalışmalar, basit temel esaslar anlatılmış ve ısı pompalı sistemleri kaynaklarına göre sınıflandırılarak, toprak kaynaklı ısı pompasının boyutlandırma basamakları verilmiştir. İstanbul Hadımköy'de toprak kaynaklı ısı pompası ile soğutulan ve ısıtılan bir villada ısı kaybı, ısı kazancı ve toprak kaynaklı ısı pompası boyutlandırması hesaplan yapılmış ve uygulamayla karşılaştırılmıştır. Aynı villanın hava kaynaklı ısı pompası uygulaması ile toprak kaynaklı ısı pompası uygulaması ekonomik ve teknolojik olarak karşılaştırılması da irdelenmiştir. Bu irdeleme sonucu toprak kaynaklı ısı pompası sisteminin hava kaynaklıya göre ilk yatırım maliyetinin yüksek, işletme giderlerinin az olduğu ve hava kaynaklı sistemin düşük dış hava sıcaklıklarında problemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Isı pompası; Toprak kaynaklı ısı pompası ve sisteminin tasarımı; Hava kaynaklı ısı pompası; Toprak ve hava kaynaklı ısı pompaları maliyeti