Kesici ağzı yuvarlatılmış takım ile ortogonal talaş kaldırmada malzeme akışı ile kesme kuvvetlerinin incelenmesi ve modellenmesi - Öztürk, Sabri (My University, 2009)
Negatif talaş açılı takım ile talaş kaldırma esnasında talaş yüzeyinin önünde küçük bir ölü bölgenin oluştuğu deneysel çalışmalardan görülmüştür. Takımın önündeki bu ölü bölgenin, iş parçası malzemesinin plastik akışını belirlediği kabul edilir. Negatif talaş açılı kesici takımlar ile metalin talaş kaldırılmasına ait kayma hatlarına dayalı bazı modeller geliştirilmiştir. Bu modellerin bir kısmında ölü bölge tanımlanmış, bazılarında ise dikkate alınmamıştır. Kesici ağzı yuvarlatılmış takımlarla talaş kaldırıldığında, negatif talaş açılı takımlarda görülen ölü bölgenin oluştuğu saptanmıştır. Kesici ağzı yuvarlatılmış takımlarla talaş kaldırmaya ait kayma hattına dayalı bazı modeller de oluşturulmuştur. Bu çalışmalarda, kesici ağzı yuvarlatılmış takımlarla talaş kaldırmaya ait modeller, negatif talaş açılı modellerle birlikte ele alınarak incelenmemiştir. Kesme parametlerine bağlı kalınarak ve deneysel verilerlerden faydanılarak ölü bölgenin değişimi dolayısıyla malzemenin akışı da araştırılmamıştır.Bu çalışmada, belirtilen konular negatif talaş açılı ve kesici ağzı yuvarlatılmış takımlarla talaş kaldırma mekanizmaları, yeni modeller oluşturularak ve deneysel çalışmalarla incelenmiştir. Negatif talaş açısı büyüdükçe kesme kuvvetleri ve radyal kuvvetler artmakta, ölü bölge büyümektedir. Kesici ağzı yuvarlatılmış takımlarda kesici ağız yarıçapı arttıkça kesme kuvveti, radyal kuvvet ve ölü bölge büyümektedir. Talaş kaldırma esnasında malzeme akışını yönlendiren ayrılma noktasının yeri deney verileriyle belirlenmiş, kesici ağız yarıçapı ve kesme derinliğine bağlı matematiksel bağıntı oluşturulmuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Talaş; Ortogonal talaş kaldırma