Tanker ön dizaynı ve ekonomik analizine etki eden parametreler - Erdöngel, Tansu (My University, 2005)
Dünya deniz ticaretinde tanker pazarı 2003 yılı içinde önemli bir paya sahip olmuştur. Yeni inşa tanker tesliminde tonaj, 30.7 milyon DWT ile yüksek bir seviyede gerçekleşmiştir. Tanker segmentinde yeni gemi inşa siparişleri 2002 yılından itibaren önemli ölçüde artmıştır. 20.4 milyon DWT tonaj 2002 yılında olmak üzere, toplam 50.2 milyon DWT tonaj için kontrat gerçekleştirilmiştir. Özellikle tanker segmentinde yeni gemi inşa siparişlerinde yaşanan bu olağanüstü artış daha önceden iki yıl olan tersane doluluk kapasitelerinin üç yıla çıkmasına neden olmuştur. Dünya tanker piyasasındaki bu gelişmelerden tersanelerimizde olanakları dahilinde hatırı sayılır bir üretim payı almıştır. Üretimdeki bu artış ön dizayn ve paket dizayn çalışmalarında yeni arayışları beraberinde getirmiştir. Günümüzde yaygın rekabetin hüküm sürdüğü bir ortamda dizayner, gemi ön tasarımı ve hesaplamaları için müşteriye optimum teklifi en kısa zamanda en düşük maliyet ile sunmalıdır. Ayrıca müşteri isteklerine göre birçok alternatifin incelenmesini sağlamalıdır. Sözü geçen bu çalışmaların, istenilen hassasiyet ve kabul edilebilir düzeyde olabilmesi ancak bilgisayar programlan yardımıyla yapılabilir. Bu çalışmada, tanker ön dizaynı ve ekonomik analizine etki eden parametreler incelenmiş, armatör veya dizaynerin tankerler için kullanabileceği bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Bu bilgisayar programı Visual Basic programlama dilinde yazılmıştır. Bu programla tankerin ana boyutları belirlenmekte, endazesi oluşturulmakta, hidrostatik, fribord ve güç hesabı yapılmakta, malzeme listesi ve maliyet analizi çıkartılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Gemi dizaynına etki eden parametreler; Bilgisayar programı yardımıyla tanker ön dizaynı; Bilgisayar programı yardımıyla tankerlerde ekonomik analiz