SiC partikül takviyeli Al metal matrisli kompozitlerin difüzyon kaynağı - Mollaoğlu, Hatice (My University, 2004)
Günümüzde metal matrisli kompozitlerin yapı malzemesi olarak kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu malzemelere olan ilgi ikincil proseslerden biri olan birleştirme yöntemlerinin anlaşılmasını ve geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Metal matrisli kompozitlerin birleştirilmesinde difüzyon kaynağına olan ilgi giderek artmaktadır. Difuzyon kaynağı, sıcaklık ve basıncın etkisi ile birleştirilecek malzemeler arasında difuzyon sonucunda gerçekleşen bir katı hal birleştirme yöntemidir. Bu çalışmada metal matrisli kompozitler içinde en çok tercih edilen SiC partikül takviyeli Al matrisli kompozitlerin üretimi ve difüzyon kaynağı ile birleştirilmesi amaçlanmıştır. SiC partikül takviyeli Al matrisli kompozitler %5, %10 ve %15 takviye hacim oranlarında geleneksel toz metalürjisi yöntemi ile üretilmiştir. Üretilen kompozit malzemeler makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmiştir. Toz metalürjisi yöntemi ile elde edilen kompozit malzemelerin difuzyon kaynağı ile birleştirilme kabiliyetleri araştırılmıştır. Difüzyon kaynağı işlemleri vakum atmosferde 540°C sıcaklıkta, 3-6 MPa basınç değerinde 1 saat süre ile gerçekleştirilmiştir. Kaynak işlemlerinde farklı takviye hacim oranına sahip kompozit malzemeler kullanılarak takviye oranının birleştirme kabiliyetine etkisi incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Partikül takviyeli Al metal matrisli kompozitler; Difüzyon kaynağı; Partakül takviyeli Alüminyum metal matrisli kopozitlerin difüzyon kaynağı