Değişik yörelerden toplanan tanacetum parthenium L. türünde parthenolide'in kısmi en küçük kareler spektroskopik kalibrasyon (PLS) yöntemiyle miktar tayini ve ince tabaka kromatografisi yöntemiyle - Aydemir, Mehtap (My University, 2005)
Türkiye'de birçok bölgede geniş yayılış gösteren T. parthenium türü, dört farklı lokaliteden toplanılmış ve içerisindeki parthenolide madde miktarı tayini yapılmıştır. Bu çalışma hem kromatografik yöntemlerle hem de kısmi en küçük kareler kalibrasyonu ile yapılarak, iki yöntem karşılaştırılmıştır. Bitkilerin çiçek metanol ve etilasetatekstrelerinde parthenolide varlığı tespit edilmiştir. Bu ekstreler 24 gruba ayrılarak, gruplardaki parthenolide miktarı Kısmi Küçük Kareler Kalibrasyonu ve Kromatografik yöntemlerle tayin edilmiştir. Her iki yöntemle bulunan miktarların birbirine yakın olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, Kısmi Küçük Kareler Kalibrasyonu hızlı ve ucuz bir yöntem olduğu için madde miktarı tayininde kullanılışlı bir yöntemdir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Parthenolide’nin yapısı izolasyonu ve biyolojik aktivitesi; Kromatografi ve ekstraksiyon; Çoklu lineer regresyon (MLR); T. parthenium; Parthenolide; Madde miktar tayini; Kısmi en küçük kareler kalibrasyonu