Sanayide atık ısıdan yararlanma yöntemleri - Tarakcıoğlu, Aslı (My University, 2006)
Dünyada sınırlı olan enerji kaynakları, gelişen teknoloji ve artan nüfusla paralel olarak açığa çıkan yoğun enerji ihtiyacı yeni ve alternatif enerji arayışını gündeme getirmiştir. Ekonomik olarak enerji verimliliğinin artırılması sadece ithal enerjinin azaltılmasını sağlamaz aynı zamanda ilave yeni enerji kaynaklarının devreye sokulması için yapılacak büyük sermaye yatırımlarından daha caziptir. Enerji tasarrufu pahalı yatırımlardan daha çabuk ve ucuza elde edebilen bir enerji kaynağıdır. Bu sebeple atık ısıdan enerji elde edilmesi ve bu enerjinin sanayiye kazandırılması son derece büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada atık ısıdan enerji elde edilme yöntemleri, bunların sanayi de kullanım alternatifleri, örnek olarak seçilen işletmelerin yapıları içerisinde atık ısıdan faydalanma prosesleri incelenmiş ve sistemin verimliliğini artırıcı öneriler ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Atık ısıdan yararlanma sistemleri; Kızdırıcılar; Kojenerasyon