Kruvaziyer turizminin kent ile ilişkisi bağlamında Karaköy Salıpazarı bölgesi - Çimenoğlu, Güven (My University, 2011)
Kruvaziyer Turizminin Kent İle İlişkisi Bağlamında "Karaköy - Salıpazarı Bölgesi" isimli beş ana bölümden oluşan tezin birinci bölümünde araştırmanın amacına, kapsadığı konulara ve yapılış yöntemine değinilmiştir.İkinci bölümde kruvaziyerler ve kruvaziyer turizminden bahsedilmektedir. Bu kapsamda öncelikle turizm kavramının tanımları verilmiştir. Bu tanımların özellikle bizim konumuza yakın tanımlar olmasına dikkat edilmiştir. Ardından kruvaziyer, kruvaziyer turizmi hakkında tanımlar ve detaylı bilgiler verilmiştir. Kruvaziyer turizminin oluşum biçimi, tarihi, sektörel gelişimi, taşımacılıktan turizme geçişindeki evreler, günümüzdeki kruvaziyer gezilerinin özellikleri, yüzen otel kavramının oluşumu, endüstrileşmiş kruvaziyer sektörünün yaşadığı son gelişmeler ve Türkiye'de kruvaziyer turizminin durumu detaylı olarak konu başlıklarıyla aktarılmaktadır.Üçüncü bölümde Karaköy Limanı ve liman özellikleri sunulmaktadır. Karaköy'ün liman özelliklerini daha iyi aktarabilmek için öncelikle İstanbul Karaköy bölgesi hakkında bilgi verilmektedir. Karaköy'ün konumundan ve tarihinden bahsedilmektedir. Daha sonra ise Karaköy limanının tarihsel gelişimi ve günümüzdeki Karaköy - Salıpazarı limanının özellikleri anlatılmaktadır.Dördüncü bölüm, kruvaziyer turizmi açısından Karaköy ve çevresinin değerlendirilmesi olmuştur. Başka bir deyişle ikinci ve üçüncü bölümde anlatılan konuların kesişimleri dördüncü bölümde detaylı olarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Karaköy - Salıpazarı limanına yanaşan kruvaziyerler ve kruvaziyer turizmi açısından bölgenin durumu sorgulanmıştır. Ardından Karaköy Bölgesinin sosyal yaşamı ve bu yerlerin kruvaziyer turizmi ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde ise Karaköy - Salıpazarı için hazırlanmış olan akademik ve profesyonel projelere yer verilmiştir.Altıncı bölüm tezin sonuç bölümüdür. Bu bölümde özellikle dördüncü ve beşinci bölümde elde edilen verilerin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Galataport projesi; Kruvaziyer turizmi; Karaköy limanı; Kruvaziyer; Karaköy; Salıpazarı