Şirket birleşmesinin çalışanlar üzerinde oluşturduğu stres faktörlerinin belirlenmesine yönelik nitel bir araştırma - Uyanık, Aysun (My University, 2019)
Şirket birleşmeleri günümüzde işletmelerin büyümek için attığı önemli adımlardan biridir. Çalışanlar açısından bu süreç son derece stresli geçmektedir. Bu çalışmanın amacı şirket birleşme süreci yaşayan çalışanları etkileyen stres faktörlerinin belirlenmesidir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 20 katılımcı ile yapılmış olup, veri toplama sürecinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Veri analizi, Moustakas’ın (1994) fenomenoloji yaklaşımı prosedürüne göre yapılmıştır. Araştırma sonucunda şirket birleşme sürecinde çalışanlarda stres oluşmasını etkileyen temel faktörler; değişimin yönetimi, kişisel faktörler ve örgütsel faktörler olarak öne çıkmıştır. Stres faktörlerini bu üç gruba dağıtmanın zor olduğu ve faktörlerin birden çok faktör grubu ile ilişkili olduğu görülmektedir. Çalışanlarda stres oluşumunu etkileyen faktörler; iletişim yönetimi, sürecin şeffaf yönetilmesi, çalışanlara eğitim, seminer vb. desteklerin verilmesi, çalışanın aktif katılımı, çalışanın kariyer yönetimi duyarlılığı, çalışma süresi ve yaşı, yabancı dil bilgisi, çalışanın bölümü, çalışanın iş tanımlarının değişmesi, üst yönetimin değişmesi, değişimin taraflarının yaklaşımı, örgüt kültürü, değişime direncin yönetilmesi ve örgütün hedeflere ulaşma durumu olarak bulunmuştur. Birleşme sürecinde aktif katılım gösteren çalışanların daha az stresli oldukları, genç katılımcıların sürece daha tedirgin yaklaştığı, örgüt kültürü güçlü örgütlerde çalışanların bağlılıklarının azalmadığı görülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Değişim yöntemi; Örgüt kültürü; Şirket birleşmeleri; Stres faktörü