Güneş enerjisi ile çalışan absorbsiyonlu soğutma sistemlerinin termodinamik incelemesi sistem simülasyonu ve analizi - Kurtdere, Noyan (My University, 2010)
Son yıllarda çeşitli nedenlerle ortaya çıkan enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle absorbsiyonlu soğutma sistemleri önem kazanmış ve birçok iklimlendirme uygulamasında kullanılmaya başlanmıştır. Ancak absorbsiyonlu soğutma sistemlerinden iyi bir performans elde edebilmek, tüm sistem elemanları için hassas ayarlamalar gerektirir. Bu çalışmada absorbsiyonlu soğutma sisteminde bulunan elemanlar tanıtılarak her bir eleman için termodinamik bağıntılar oluşturulmuş, sistemin çalışma prensipleri açıklanmış ve sistem performans katsayısı hesaplanmıştır. Dünyada en çok kabul gören soğutucu akışkan - soğurucu çiftleri olan amonyak-su ve su-lityum bromür kullanılan sistemler için tek kademeli absorbsiyonlu soğutma sistemlerinde performans katsayıları hesaplanmış ve farklı jeneratör sıcaklıkları için simülasyonlar yapılarak sistem performans katsayısındaki ve sistem dolaşım oranındaki değişim incelenmiştir. Sonuçlar grafik halinde verilerek yorumlanmıştır. Yine bu çalışmada iki kademeli su - lityum bromür kullanılan absorbsiyonlu soğutma sistemi için termodinamik bağıntılar oluşturularak sistem performansı incelenmiştir. Yine bu sistem için performans katsayısının birinci jeneratör ve ikinci jeneratör sıcaklıklarına bağlı değişimi incelenmiş, farklı jeneratör sıcaklıklarında dolaşım oranının ve performansın değişimi incelenerek elde edilen sonuçlar grafik halinde gösterilip yorumlanmıştır. Son bölümde de en yeni güneş teknolojilerinden olan parabolik oluk tipi yoğunlaştırıcı güneş kolektörlerinin çalışma prensipleri ve bu kolektörlerin absorbsiyonlu soğutma sistemleri ile birlikte kullanımı açıklanmıştır. Bu konu ile ilgili araştırmalar ve çalışmalar literatür araştırması bölümünde verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Absorbsiyon; Lityum bromür; Parabolik güneş kolektörü