I. tip fotobaşlatıcı olarak 2(N-metil-fenilamino) asetonafton ve 2-morfolino asetonafton'un sentezi, fotofiziksel özelliklerinin ve fotopolimerizasyonunun incelenmesi - Keskin, Sevnur (My University, 2002)
2(N-Metil- N-fenil amino) asetonafton (MPA), ve 2-Morfolino asetonafton (MPM), bölünebilir fotobaşlatıcı olarak sentezlenmiş ve karakterize edilmiştir. MPA ve MPM 'in fotofiziksel özellikleri ve kuvantum verim değerleri hesaplanmıştır. Metilmetakrilat'ın polimerizasyon hızı MPA veya MPM beraberinde gravimetrik olarak saptanmıştır. Fotobaşlatılmış polimerizasyon mekanizmasına yönelik bilgi edinmek amacı ile, fotobaşlatıcı içeren örnekler asetonitril içerisinde aydınlatılıp Kütle analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, acil radikalinin polimerizasyonda başlatıcı radikal olarak rol aldığı bulunmuştur. Monomer ve amin ile söndürme deneyleri MPA için gerçekleştirilmiş ve Metilmetakrilat'ın MPA fotobaşlatıcısının uyarılmış halini söndürmediği gözlenmiştir. MPA/TMPTA (Trimetilolpropantriakrilat) formülasyonlarının dönüşüm yüzdeleri RTIR spektrofotometresi ile izlenmiş, ve MPA'mn etkin bir I.Tip fotobaşlatıcı olduğu saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Fotokimya; Uyarılmış moleküldeki enerji yayımı; I.Tip fotobaşlatıcı; Serbest radikal polimerizasyonu; Kuantum verimi; Singlet hal ömrü; 2(N-Metİl- N-fenil amino) asetonafton (MPA); 2-Morfolino asetonafton (MPM)