Tarihi kentsel mekan-turizm ve konut kullanımı - Meydan, Özgen (My University, 2013)
Tarihi Yarımada da birçok tarihi kentsel mekanlarda yaşanan turizmin baskısı altında bulunan konut kullanımının, konaklama yapılarına dönüştüğü bir süreç yaşanmaktadır. Bu tez kapsamında, Sultanahmet ve Cankurtaran Mahallelerindeki örneklem alanında konut kullanımındaki değişim 2005, 2012 imar planları ve mevcut durumu (2012) anlamak üzere yapılan alan çalışması üzerinden incelenmiştir.Bu çerçevede birinci bölümde tezin ortaya koyduğu sorun, amaç, önem ve çalışmanın yöntemi belirlenmiştir.İkinci bölümde, ilgili literatürden turizm olgusunun tarihi kent merkezlerinde ve konut dokusunda yarattığı olumlu ve olumsuz etkiler ile Tarihi Yarımada analiz çalışması anlatılmıştır.Üçüncü bölümde, Sultanahmet ve Cankurtaran Mahallelerinde 24 yapı adası ve 505 yapı kapsamında yapılan alan çalışması anlatılmıştır. Bu bölümde çalışma alanı sınırları, mekansal oluşumu ve mevcut yapı stoku (fonksiyon, bina durumu ve kat adetleri) tespitleri anlatılmıştır. Fonksiyon verileri yüzde grafiklerine dönüştürülmüştür.Dördüncü bölümde 2005, 2012 imar planları ve 2012 alan çalışmasında tespit edilen konut kullanımlarının değişimi belirlenmiştir.Sonuç olarak, Sultanahmet ve Cankurtaran Mahallerinde son yedi yıllık süreç içerisinde imar planlarında konut+konaklama bir arada düşünülüp konut dokusunu korumaya yönelik planlama kararları getirilse de mevcut da bunun aksi bir durum yaşanmaktadır.Geliştirilecek turizm türünde konut dokusunun vazgeçilmezliğini ilke edinen yaklaşım benimsenmelidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Keywords: Tarihi kentsel mekan; Turizm; Konut kullanımı; İstanbul tarihi yarımada