Elektrik enerji sistemlerinde bilgisayar destekli analiz yöntemleri - Mert, Özden (My University, 1994)
Günümüz d|e zaman çok önemlidir. Bu yüzden, bütün dalarda olduğu gibi, Enerji İletim Sistemlerinde de kısa zamanda çözüme ulaşma bakımından bilgisayarlar kullanılmaktadır. Bu araştırmada , Enerji İletim Sistemlerinde, güç akış problemlerinin, bilgisayar ile çözüme yönelik iteratif yöntemleri anlatılmaktadır. Giriş bölümünde , bir güç akış probleminin belirlenmesi ve n baralı bir enerji iletim sistemindeki güç ifadeleri ile, enerji sistemini bir devre ile modelliyip, düğüm ve çevre yöntemlerini kullanarak [Ybara] (bara admitans matrisi) 'nın oluşturulması anla tılmıştır. Daha sonra, baralar yük akışlarına göre tiplere ayrıl mıştır ve buradan bilinen değerler ile bilinmeyen değerler tespit 5 edilerek, gjiç akış denklemleri çıkarılmıştır. Bundan sonra da, Gauss-Seidel ve Newton-Raphson Yöntemleri ile güç ifadelerinin bu lunması teorik olarak anlatılmıştır. Simetrili Bileşenler bölümünde, 3 fazlı bir enerji iletim sisteminde bir a (a=ll 120°) operatörü belirleyerek, dengeli bir sistemin, Simetrili Bileşenlerdeki gerilim ve güç ifadelerinin bulunuşu ile, dengeli ve dengesiz arızalar hakkında kısa bir genel bilgi verilmiştir. Güç Sistem İfadelerinde ise, daha önce giriş bölümünde teorik olarak verilen Gauss-Seidel ve Newton-Raphson iteratif çözüm yön temleri, daha derinlemesine ve bilgisayar ile çözüme yönelik olarak anlatılmıştır. Daha sonra da uygulama bölümünde verilen bir çözümlü örnek ile ve Ek-2 bölümünde verilen bir Basic program dili yazılımı ile bu konu pekiştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Enerji akış problemi; simetrili bileşenler; güç sistem ifadeleri