Ortaokul ana dili ders kitaplarının Türk dünyası kültür unsurları bakımından incelenmesi: Türkiye-Kazakistan örneği - Karaman, Mehmet Han (My University, 2019)
Yapılan bu çalışmada Türkiye'de ve Kazakistan'da ortaokullarda okutulan dil ve anlatım kitaplarında Türk Dünyası Kültür Unsurları'na yer verilip verilmediği incelenmiştir. Kitap karşılaştırmaları yapılmadan önce Türk dünyası kavramı, Türk dünyasının sınırları, Türkçe konuşan toplulukların sayıları ve ülkelere göre dağılımı hakkında ayrıntılı bilgiler verilerek Türk dünyasının hem Türkiye için hem de diğer dünya devletleri açısından önemi açıklanmaya çalışılmıştır. Sonrasında ise bu tez çalışmasının diğer bir kısmı olan kültür, Türk kültürü, kültür-dil ilişkisi hakkında ayrıntılı bir biçimde bilgi verilmiş eğitim-öğretim; ders kitabının eğitim öğretimdeki yeri hakkında bazı açıklamalar yapılmıştır. Son olarak iki ülke örneğinde yapılan kitap karşılaştırmaları görsellerle, Kazak Türkçesinden Türkiye Türkçesine yapılan çevirilerle ve kitaplarda yer alan malzemelerle bazı tespitlerde bulunulmuştur. Sonuç kısmında ise Türkiye'deki ortaokullarda okutulan dil ve anlatım kitaplarında Türk Dünyası Kültür Unsurları'na çok az yer verildiği tespit edilmiştir. Türk Dünyasının ne kadar önemli olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerin çok daha güçlü ve sağlıklı olması için atılacak adımların öncelikle eğitim alanında olması gerektiği belirtilerek tez çalışması sonlandırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Türk dünyası; Türkistan; Kültürel unsurlar; Ders kitapları