Karınca algoritması ve tesis yerleşimi problemlerine uygulanması - Toksarı, Duran (My University, 2004)
Karınca Algoritması optimizasyon problemlerinin çözümü için gerçek karınca kolonilerinin davranışlarından esinlenilerek geliştirilmiş sezgisel bir algoritmadır. Arama alanının araştırılmasında karıncalar tarafından yayılan fenomen kokusu seviyesinin değişimi kullamlmışür. Tesis yerleşimi problemleri (TYP), toplam malzeme taşıma maliyetlerini minimize edecek şekilde, m tesis n yerleşime atamakla ilgilenir. İlk defa 1957 yılında ortaya atılan Kareli Atama Problemi (KAP), eşit alanlı tesisler söz konusu olduğunda TYP olarak formüle edilebilir. KAP uygulamalarının NP-Zor yapıda olmasından dolayı sınırlı kullanımı, sezgisel algoritmaların gelişmesine sebep olmuştur. Çünkü optimal arama prosedürleri en fazla 15-20 tesis gibi küçük boyutlu problemlerle sınırlıdır. Bu sebepten dolayı, çalışmada Kareli Atama Probleminin çözümü için lokal arama prosesi Tavlama Benzetimi olan Karınca Algoritması sunulmuştur. C++ programlama dili ile kodlanan TavlamalıKarınca Algoritması literatürdeki mevcut problemler kullanılarak analiz edilmiş ve mevcut problemler için denenmiş sezgisellerin bazılarıyla karşılaştrnlmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Literatürün incelenmesi; tesis yerleşimi; karınca algoritması; tesis yerleşimi problemleri için karınca algoritması