Üretim hattı dengelemesine benzetim yaklaşımı ve bir uygulama - Karademir, Hüseyin (My University, 2005)
Sanayileşme süreci sırasında, toplam işin tek bir işçi tarafından yapılması yerine, işin öğelerine ayrılması ve her bir öğesini farklı işçilerin yapması ile üretim hızının artacağı ve maliyetinin düşeceği belirlenmiştir.Bu tespitle beraber üretim, üzerinde değişik iş istasyonlarının sıralandığı bir hat üzerinde yapılmaya başlanmıştır. Fabrikalarda iş istasyonlarının boş beklemesi, gecikmeler ve ara depolardaki yığılmalar işlem süreleri aralarındaki farklardan meydana gelir. Bu farkların giderilmesi amacıyla yapılan çalışmalara Üretim Hattının Dengelenmesi denir. Bu tezde çeşitli imalat/montaj hatlarının dengeleme metotlarına yer verilmiştir. İlk iki bölümde Üretim yöntemleri, montaj hattı dengeleme kavramları, 3. ve 4. bölümlerde Montaj hattı dengeleme metotlarına yer verilmiştir. 5. Bölümde ise bir örnek olay üzerinde bilgisayar ortamında hat dengelemesi ve benzetim yapılarak verimlilik araştırması yapılmıştır. Verimliliğin artması da maliyetlerin düşmesini sağlamaktadır. Üretim Hatlarının Dengelenmesi ile şirketlerde verimlilik yükselmekte, karlılık artmaktadır. Şirketlerin rekabet gücü de bu sayede artmaktadır. Bu konu üzerinde yeni yapılan çalışmalar da bu konunun önemini vurgulamaktadır. vı
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Üretim sistemleri; Montaj hattının dengelenmesi; Montaj hattı dengeleme yöntemleri