Spor ekipmanlarında kullanılan hafif metal ve kompozit malzemelerin etüdü ve gelişebilirliklerinin incelenmesi - Musluoğlu, Attila (My University, 1998)
Spor ekipmanlarının gelişimi ve şekillenmesi, mühendislik ve bilimsel temellere dayanır. Bunlar, makine mühendisliği ve mekaniği, biyomekanik, sürtünme mekaniği, malzeme bilimi ve anatomi ve felsefe ile ilgili birtakım bilim dallarını içerir. Spor ekipmanlarının üretimi ve dizaynında özellikle iki kaygı taşınmaktadır, spor performansını artırmak ve sporcuyu daha özgür ve daha serbest kılmaktır. Günümüz insanı yoğun iş temposundan arta kalan zamanda spor yapıyor. Bunu yapmalarını en büyük nedeni formda kalmak, kilo almamak ve eğlenmektir. Bunları yaparken de hareketlerinin kısıtlanmasını istemiyor, birer "haftasonu atleti" olmak yani o spor dalı ile uğraşırken profesyonel sporcuların kullandığı ekipmanları kullanmak istiyor. Bugün dünya popülasyonunun büyük çoğunluğunu oluşturan çocukların tamamına yakını en az bir spor dalı ile uğraşmakta, oyun amacı ile olsa vakit ayırmaktadır. Ayrıca büyükler için de sportif oyuncaklar üretilmektedir. Ör/ Karbon fiber kompozitinden üretilmiş bir balık oltası kamışı.. Şirketler hızla büyüyen piyasanın farkına varmış ve bünyelerinde özellikle hafif metaller ve kompozit malzemeler üzerine araştırma-geliştirme yapan laboratuarlar kurmuşlardır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Spor ekipman; Hafif metal