Akıllı telefonlar yardımıyla yol ve sürüş kalitesinin değerlendirilmesi - Tecimer, Ahmet Alper (My University, 2012)
Günümüzde, karayolu ulaşımı günlük yaşam içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Teknolojik gelişmelere paralel olarak, insanların ulaşım ile ilgili beklentilerinin de değişmesi ile birlikte güvenlik ve rahatlık gibi kavramların önemi de daha fazla artmış ve artmaya da devam etmektedir. Artık insanlar sadece daha uzak mesafelere daha kısa sürede gitmeyi değil, aynı zamanda daha güvenli ve daha konforlu bir seyahati de talep etmektedir. Böyle kaliteli bir seyahat ise ancak ve ancak kaliteli araçlar, üst düzey yol koşulları ve yetkin sürücülerle mümkün olabilmektedir. Kaliteli bir seyahat için araç kalitesi dışında kalan diğer iki faktör, yol kalitesi ve sürüş kalitesi bu tezde incelenmektedir Gelişen teknolojinin bir diğer sonucu olarak da akıllı telefonların kullanımı oldukça yaygınlaşmış, onlarca farklı firma tarafından yüzlerce farklı çeşit akıllı telefon piyasaya sürülmüştür. Bu telefonlar sadece telefon kullanımının ötesinde bir takım donanım özellikleri ve Internet'e bağlanabilme yetenekleri ile farklı amaçlarla da kullanılabilmektedir. Akıllı telefonlar kendileri için her gün geliştirilen yüzlerce yeni uygulamanın da etkisiyle hayatın her alanında kendilerine yer edinmeye devam etmektedirler. Bu tez çalışmasında Android işletim sistemi tabanlı akıllı telefonlar üzerinde bulunan ivmeölçer (accelerometer), açısal hızölçer (gyroscope) ve manyetometre (magnetometer) algılayıcıları kullanılarak, yol üzerindeki bir takım problemlerin ve hatalı sürücü davranışlarının algılanıp, tanınması amaçlanmıştır. Platform olarak akıllı telefonlar seçildiği için sistemin kurulum maliyeti düşük, taşınabilirliği yüksek olmuştur Tez sonucunda geliştirilen sistem yapılan testlerin sonucunda %91 oranında bir başarıyla yol ve sürüş olaylarını tanıyabilmiş ve sınıflandırabilmiştir. Bunları yaparken telefonu araç içerisinde belli bir konumda belli bir yönelimle sabitleme ihtiyacını ortadan kaldırdığı için daha önce yapılan çalışmalara göre farklılık sağlamıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Yol kalitesi; Sürüş hareketleri; Akıllı telefonlar; Algılayıcılar; İvme ölçer