L-tirozin'in magnezyum ve alüminyum komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve potansiyometrik oluşum sabitlerinin tayini - Gürsu, Hürmüs (My University, 2013)
Bu çalışmanın ilk bölümünde, amino asitler, L-tirozin ve L-tirozin amino asidinin metal şelat komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve tayin yöntemleriyle ilgili bir döküm yapıldı. Çalışmanın ikinci bölümünde, ligand olarak kullanılan L-tirozin amino asidinin magnezyum ve alüminyum metal iyonlarıyla şelat kompleksleri sentezlendi. Daha sonra elde edilen bu komplekslerin yapıları UV-Vis, FT-IR, 1H-NMR ve kütle spektrumları ile karakterize edildi. Çalışmanın son aşamasında ise, potansiyometrik titrasyon ile Irwing- Rossotti ve Yarı-n yöntemleri kullanılarak L-tirozin ve L-tirozinin metal şelat komplekslerinin kararlılık sabitleri hesaplandı. Buna göre, L-tirozinin dissosiasyon sabitleri log K1 = 9,271 ve log K2 = 2,220 olarak belirlendi. Elde edilen metal şelat komplekslerinin oluşum sabitleri ise Mg(II)-L-tirozin şelat kompleksi için log K1 = 2,660 ve log K2 = 2,998, Al(III)-L-tirozin şelat kompleksi için log K1 = 7,268 ve log K2 = 7,597 olarak bulundu. Elde edilen deneysel sonuçlardan metal şelat komplekslerinin 2:1 (ligand-metal) oranında oluşan yapısı aydınlatıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Keywords: Magnezyum-L-tirozin şelat kompleksi; Alüminyum-L-tirozin şelat kompleksi; Yarı-n yöntemi; Irwing-Rossotti yöntemi