Kentsel hareketler bağlamında, hareketsiz "Fikirtepe" örneği - Özen, Dilvin (My University, 2017)
Fiziksel mekanların oluşumu ve bu oluşumun tarihsel, siyasal, sosyal, ekonomik dinamiklerle şekillenerek günümüze kadar gelmesi, zihinsel olarak da çeşitli dinamikleri tetikler ve de oluşturur. Bu dönüşüm ve değişimlerin mekansal haline, sonuçlarına paralel olarak toplumsal dönüşümü de ve sonuçları da eklenir. Mekanı, dolayısıyla toplumu dönüştüren meşru dilin/söylemin de bu süreçte etkisi oldukça büyüktür. Fikirtepe‘deki pilot kentsel dönüşüm projesinden hareketle tezde tartışılan konular başta mekan, mekana göre hareketlenen/ konumlanan toplum ve bu mekan üzerinden kurulan –hem dönüşümden öncesi hem de dönüşümden sonrası için- egemen dildir/ söylemlerdir. Kente göre konumlanmak ve ona göre moderniteyi açıklamak, gecekonduyu geleneksel yapıların işlediği alanlar gibi göstermek rahatsız edici bir anlayıştır. Kent, kendi kendini üretiyor ve metaya dönüşüyor. Kent algısının değişmesi ve kentlilerin de bu algıda bu 'piyasada' yer almasını Fikirtepe örneği üzerinden anlatmak istedim.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Kentsel dönüşüm; Kentsel mekan; Mekanın yeniden üretilmesi; Simgenin söylemi; Toplumun zihni