Gelişen Türkiye şartlarında enerji ihtiyacına göre gerilim kademesinin belirlenmesi ve bilgisayar destekli analizi - Uğurtan, Mustafa (My University, 1994)
Dünyada enerji iletiminde, planlamada ve işletmede birçok gelişmeler olmaktadır. Türkiye ise gelişmekte olan bir ülkedir. Bu gelişme tabiki enerjinin tüketimim artırmaktadır. Enerjinin iletilmesinin yanında bunun sağlıklı ve en ekonomik biçimde yapılmalıdır. Tüketiciye elektrik enerjisinin güvenli, devamlı ve ucuz olarak ulaştırılmasının planlamasının iyi yapılması için gereklidir. Planlama ise sağlıklı işletme ve gerekli yatırımların önceden yapılabilmesi için gereklidir. Planlama yapılırken planlama yapanların elektriğin üretildiği yerdek tüketildiği yere kadar çeşitli faktörleri göz önünde bulundurarak çok ayrıntılı, uzun geleceği de düşünerek planlama yapılması gereklidir. Planlamacıların yaptığı planların işletme ve teknik yönden yeterli olması gereklidir. Planlamacıları en çok ilgilerinden faktörler, üretilecek gücün miktarı, bu gücü taşıyabilecek hat konfigürasyonu, işletme gerilimi ve eski sistemle uyumu gibi bir çok şeyi göz önünde bulundurmaları gerekir. Burada bu çalışmada 380 kV Keban-Gölbaşı iletim sistemi baz alınarak, bu sisteme ek olabilecek sistemin yapısı hakkında çeşitli inceleme ve örnekler verdik. İlk bölümde Türkiye'nin nüfus artış hızım ve bu nüfus artışına göre üretilmesi gereken enerji miktarı üzerinde durduk.Bu konuda Türkiye Elektrik Kurumu" nun hedeflerini inceledik.İkinci bölümde enerji iletim hatları ve hesap yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise enerji iletim hatlarında kullanılan iletkenlerin parametre hesaplan ve iletim hattının maksimum taşıyabileceği güç üzerinde durulmuştur,Ayrıca iletim hattının maksimum gücü hangi gerilim kademesinde ne kadar uzağa taşıyabileceği ve iletken parametreleri arasındaki bağıntılar hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir.Dördüncü bölümde ise Keban Gölbaşı sistemi baz alınarak burada kurulabilecek yeni sistemin taşıyabileceği maksimum güç ve bu gücü taşıyabilecek gerilim kademesi hakkında çalışmalar yapılmıştır.İletim hattının çeşitli parmetreleri ve per unit değerleri hesaplanmıştır.Daha önce kısa devre hesapları yapılmış bu sistem hakkında arızaların tipleri ve yerleri hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Son bölümde ise sonuçların yanında yeni kurulacak sistemle, baz alınan sistem arasında önemli ekipmanlarla ilgili maliyet oranlarıda verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Türkiye‘ nin enerji ihtiyacı; enerji iletim hatları; maksimum güç transferi ve çalışma şartları