Belediyelerin mali kaynaklarının yönetimi - Kanlı, İ. Bakır (My University, 1994)
1982 anayasasına göre yerel yönetimler şöyle tanımlanmaktadır. Mahalli idareler, il, belediye ve köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen seçmenler tararından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişileridir. Gelişen ve değişen dünya koşullarında, ekonomik ortamda sınırların kalkmasıyla, kentlerin dinamizmi ve dolayısıyla önemi artmıştır. Artan bu önemle beraber hizmet taleplerin- dede bir çeşitlenme meydana gelmiştir, işte değişen ve gelişen mahalli müşterek, hatta ulusal ihtiyaçların karşılanabilmesi için, yerel yönetimlerin, yeterli mali kaynağa sahip olma zorunluluğu vardır. Fakat,belediyeler bugünkü yasal düzenlemeler içinde yeterli mali kaynağa sahip değillerBu hizmetlerin karşılanabilmesine de olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiyede yerel yönetimler kısaca kaynak darboğazı içindedirler. Özellikle finansal kaynak darboğazı belediyeleri zor durumda bırakmaktadır. Bu darboğazların aşılmasında belli başlı yöntemler vardır. Bunlar: a) Kamu hizmetlerinde etkinliğini ve verimliliği arttırmak, b) Kamu harcamalarının kapsamını daraltmak, c) Gelirleri arttırıcı önlem almak, d) İnsan kaynaklarının yönetimini gerçekleştirmek. Bu tez bağlamında, Adapazarı Belediyesi' nde, kentsel mali kaynakların kullanımında önemli yer tuttuğunu düşündüğümüz kentsel yatırımların, kent işletmeciliği ilkelerine göre irdelenmesi, tezin uygulama örneğini oluşturmuştur. Kentsel yatırım alanlarım ve bunların nerelerde konumlanacağım gösteren İmar Planlan kent işletmeciliği'nin bir aracı olarak ele alınmış ve makro formun gerçekleşebilmesi için gerekli finansman ihtiyacı ve bunu karşılayacak belediye kaynakları ortaya konmuş fakat mevcut kaynakların yetersizliği bir kez daha ortaya somut olarak konmuştur. Merkezi Yönetimin yeni bir yapılanmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyor ve şunu söylemek istiyoruz: Bugünkü yerel yönetimlerde yaşanan sıkıntının tek nedeni fînansal değildir. İdari yapılanmadan ve yetki-görev sorumluluklarının doğru paylaşılamamasından da kaynaklanmak tadır. Merkez yönetim üzerinde bulundurduğu yetki ve kaynaklan süratle yerel yönetimlere aktarmalı, diğer bir deyişle desantrilize etmelidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1994
Keywords: Türkiyede belediyeler ve başlıca sorunları; Belediyelerde mali kaynak yönetimi