Kompost ve geri kazanım tesisi sızıntı sularının membran proseslerle arıtılabilirliği: İstanbul örneği - Özyaka, Vahide Şeyda (My University, 2011)
Bu çalışma kapsamında İstanbul Kompost ve Geri Kazanım Tesisi'nden temin edilen kompost sızıntı sularının membran prosesler ile arıtılabilirliği incelenmiştir. Herhangi bir kimyasal veya biyolojik ön arıtım işlemi uygulanmadan kompost sızıntı suyu santrifüj ön arıtımı ve doğrudan membran proseslerle fiziksel olarak arıtılmıştır. Mikrofiltrasyon (MP005), ultrafiltrasyon (UC030 ve ZW-UF) membranları ve santrifüj ön arıtım, nanofiltrasyon (NP030, NP010, NF270 ve NF90) ve ters osmoz (BW30 ve SW30) membranları ise ileri arıtım amacıyla çalışmada kullanılmıştır. Membran performanslarının belirlenmesi amacıyla KOİ, TOK, Cl- ve NH4+ konsantrasyonları analiz edilmiş ve arıtılan su miktarının tartılmasıyla akı hesaplanmıştır. Bu çalışma sonucunda en yüksek akının NP010 membranıyla elde edilmesine rağmen bu membranla organik madde ve iyon gideriminin düşük olduğu belirlenmiştir. UC030+NF90 ve MP005+ZW-UF+BW30 membran kombinasyonları ile yaklaşık % 98 oranında organik madde giderimi sağlanmıştır. MP005+ZW-UF+BW30 membran kombinasyonu ile % 95-97 oranlarında Cl- giderimi gerçekleşmiştir. MP005+ZW-UF+SW30 membran kombinasyonu ile Cl- giderimi basınç artışıyla % 98'lere ulaşmıştır. Bu çalışmada, membran MWCO'su ile üretim materyalinin membran performansı üzerinde oldukça etkili olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Kompost, kompost sızıntı suyu, membran prosesler, atıksu arıtma.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Kompost ve kompost sızıntı suyu; Katı atık miktarı ve karekterizasyonu; Membran prosesleri; Batık membran; Membran seçimi; Ham kompost sızıntı suyu çalışması