Türkiye'de sermaye piyasasının gelişmesinde sigorta sektörünün rolü - Var, Hasan Okan (My University, 1998)
Ekonomik kalkınmanın yurt içi tasarruflarla gerçekleştirilmesinde, küçük tasarrufları bir araya getirip büyük tutarlı fonlar haline dönüştürerek, verimli yatırım alanlarına kanalize eden sermaye piyasasının önemi oldukça büyüktür. Sermaye piyasasının birçok unsuru içerisinde, yukarıda belirtilen işlev bağlamında en önemlilerinden birisi de kurumsal yatırımcılardır. Sigorta, bir risk transfer mekanizması olmasının yanı sıra, topladığı primler aracılığıyla günümüzde gelişmiş ülkelerdeki en önemli kurumsal yatırımcılardan birisi haline gelmiştir. Sigorta sektörü bu açıdan değerlendirildiğinde, sermaye piyasasına sunabileceği uzun vadeli fonlarla, hayat sigortası branşının ayrı bir öneme haiz olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de sermaye piyasasının gelişmesinde sigorta sektörünün rolü üç ana bölüm çerçevesinde incelenmiştir: piyasa kavramı ve mali piyasalar, sigorta sektörü, Türkiye'de sermaye piyasasının gelişmesi ve gelişme sürecinde sigorta sektörünün rolü. Yapılan incelemelerden sonra, sermaye piyasasının hala Türk mali piyasalarının önemli bir parçası olamadığı ve reel sektörün yatırımlarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu düşük maliyetli finansal kaynakların temin edilmesinde etkin bir rol oynayamadığı görülmüştür. Yapılan incelemelerin ortaya koyduğu bir başka olgu ise, Türk sigorta sektörünün global sigorta pazarında çok küçük bir paya sahip olmasına karşın, açık ve reel bir gelişmenin varlığından söz edilebilmesidir. Fakat, bu gelişmenin Türk sermaye piyasasının gelişim sürecinde sigorta sektörümüzün büyük bir rol oynaması için yeterli seviyede olmadığı görülmektedir. Burada unutulmaması gereken önemli bir nokta ise, büyük bir ekonomik potansiyele sahip olan ve gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye'nin hem sermaye piyasamız hem de sigorta sektörümüz açısından gelecekte parlak bir ufuk vaat etmekte olduğudur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998
Keywords: Piyasa kavramı ve mali piyasa; Sigorta sektörü