Diyarbakır Zinciriye Medresesi tarihsel gelişimi, koruma ve değerlendirilmesi - Em, Mine (My University, 1995)
Bu çalışmada medrese ve medrese eğitimi anlatılarak konuya giriş yapıldıktan sonra ikinci bölümde Zinciriye Medresesinin bulunduğu şehir olan Diyarbakır tarihi, coğrafyası, geleneksel mimarisi, yapım teknolojisi ve medreseleriyle tanıtılmaktadır Üçüncü bölümde medreseyle ilgili yapılmış tarihsel araştırmalar değerlendirilerek yapı ile ilgili tarihsel bilgiler verilmektedir. Dördüncü bölümde medresenin mimari, strüktürel ve yapısal analizleri yapılmaktadır. Mimari analizinde mimarisinin tarihsel analizi yapılarak yapının Artuklu medreseleri içindeki yeri anlatılmakta ve bir Artuklu eseri olan ve yapı ile arasında benzerlikleri bulunan Mesudiye Medresesiyle karşılaştırılması yapılmaktadır Yine mimari analiz içinde yapının mimari özellikleri ve öğeleri incelenmektedir. Yapının yapısal ve strüktürel analizinde ise strüktürel analiz öğeleri, yapı elemanları ve malzemesi anlatılmaktadır. Beşinci bölümde yapının yakın çevresindeki çevresel bozulmalar, yapıdaki işlevsel değişiklikler nedeniyle oluşan bozulmalar ve fiziksel bozulmalar tespit edilerek nedenleri üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde koruma çalışmalarına temel olacak restitüsyonlar yapılmış, daha sonra yapının korunması için temel kuramsal yaklaşım belirlenmiş ve buna dayanarak yapılan restorasyon projesi anlatılmıştır. Ayrıca yapıya yeni işlev önerileri getirilerek yeni kullanım projesi hazırlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Diyarbakır; Zinciriye medresesi