Büyükbaş hayvan çiftliklerinden kaynaklanan gübre atıklarının incelenmesi ve uygun arıtma sisteminin önerilmesi - Bildik, Berna (My University, 2004)
Bu çalışma kapsamında Türkiye'de sığırcılıktan kaynaklanan atıkların kompost teknolojisiyle bertaraf! araştırılmıştır. Bu kapsamda kompost teknolojisi ayrıntılarıyla incelenmiş ve kompostlama işleminde dikkat edilmesi gerekli en önemli parametrelerin yığının sıcaklığı ve sızıntı suyu olduğu belirlenmiştir. Kompost işleminde yığın boyutlarının kompost içindeki hava akımı ve verimine etkisinin büyük olduğu görülmüştür. Türkiye'deki büyükbaş hayvan potansiyeli incelenmiş ve sığır kapasitesi ve dolayısıyla atık sorunu en fazla olan izmir'de pilot bir çiftlik seçilmiştir. Daha sonra anketle buradan toplanan datalar değerlendirilmiştir. Bu çalışmada kompost teknolojisinin maliyet analizleri ve bitmiş kompostu değerlendirme araştırılmıştır. Nihai kompostun açıkta veya kapalı pazarlanarak ilk yatırım maliyetlerini çoğunlukla geri dönüştürdüğü görülmüştür. Anahtar kelimeler: kompostlama, olgunlaşma, gübre, pasif havalandırma, basınçlı havalandırma, yığınlar, sıralı yığın, C:N, sıcaklık, yığın döndürücüleri, gübre yayıcılan.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Kompostlama; kompost operasyonları; kompost prosesi yöntemi ve arazi seçimi; kompostun kullanımı pazarlanması ve çiftlikte kompostlanmanın ekonomisi