Sinop kıyı kentinin gelişimi - Çakmak, Ayşe (My University, 2009)
Kıyılar, toplum için sunduğu çeşitli kullanım olanakları sebebiyle kent içinde bir çekim merkezine bürünmüş, kıyı kentlerinin ve ülkelerin ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmasında önemli roller üstlenmiştir.Yapılan araştırma ile, doğal, tarihi ve kültürel değerleri bünyesinde barındıran ve tarih boyunca ülkemiz açısından doğal liman özelliğinde önemli bir kıyı kenti olan Sinop Kenti incelenmiş, kent sorunları belirlenmiş ve sorunların çözümlenmesine yönelik öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.Sinop Kenti, doğal liman özelliğine sahip olması ile oluşmuş ve tarih boyunca limanda gerçekleştirilen ticari fonksiyonlar ile gelişmişini sürdürmüştür. Ancak çeşitli faktörlerle liman kullanılamaz hale gelmiş ve kent, kimliğini oluşturan temel unsurdan soyutlanmıştır.Tez kapsamında, Sinop Kenti'nin var olmasında öncü sebep teşkil eden doğal liman özelliğindeki Sinop kıyılarında kullanım alanları sebepleri ile birlikte araştırılmış ve yanlış kullanımlara yönelik kentsel gelişim projesi hazırlanmıştır. Kentsel gelişim projesinde, kentin turistik ve ekonomik açıdan gelişiminin sağlanması temel amaç olarak belirlenmiş ve amaç doğrultusunda öneriler sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Kıyı kentleri; Limanlar; Sinop limanı