Ağır ticari araçlarda kullanılan parabolik yaprak yayların yorulma davranışlarının incelenmesi - Ceylanlı, Ufuk Taner (My University, 2016)
Bu yüksek lisans tezi çalışmasında ağır ticari araçlarda sıkça kullanılan parabolik yaprak yayların yorulma davranışına etki eden faktörlerin belirlenmesi ve ihtiyaca cevap veren yeni parabolik yay tasarımlarının prototip ve imalat öncesinde kullanılan yöntemlerin doğrulunun belirlenmesi hedeflenmiştir. Ağır ticari araclarda kullanınlan bir parabolik yaprak yayın analitik yöntemler ile mukavemet hesabı, Catia V5 programı ile oluşturulan üç boyutlu modelinin Ansys programı ile sonlu elemanlar analizi yapılarak gerçek test sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonlu elemanlar analizi sonuçları ile fiziksel deney sonuçları birbirini doğrulamıştır. Ağır ticari araçlarda kullanılan bu tip yaprak yayların üretimi öncesinde analitik yöntem ve sonlu elememanlar analizi yöntemlerinin parçanın yorulma davranışını belirleme konusunda güvenilir olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yayın ömür testi sonuçlarına göre güvenirlik analizi yapılarak parçanın beklenilen ömrü ne kadar güvenirlikle gerçekleştirdiği saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Parabolik yaprak yay Güvenirlik Yorulma davranışı Sonlu elemanlar