Amonyum boran üretimi ve optimum üretim parametrelerinin belirlenmesi - İmamoğlu, Verda (My University, 2013)
Günümüzde kullanılan enerji kaynakları, fosil yakıtlardır. Ancak, bu yakıtların zamanla tükenmesi nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. İdeal bir yakıtta olması gereken tüm özelliklere sahip olan hidrojen, geleceğin yakıtı olarak düşünülmektedir. Hidrojenin günlük yaşamda yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için etkin ve güvenli bir şekilde depolanması gerekmektedir. Bu nedenle, farklı hidrojen depolama yöntemlerinin geliştirilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Hidrojen, özellikle bor mineralleri ve bileşiklerinde yüksek verimle ve daha güvenli depolanabilmesi sebebiyle araştırma-geliştirme çalışmalarının odağı haline gelmiştir. Amonyum boran (NH3BH3), %19.6 ağ. hidrojen depolama kapasitesiyle umut vadeden geleceğin geleceğin kimyasal hidrojen depolama ortamı olarak dikkat çekmektedir. NH3BH3'ün üretiminin ve optimum üretim parametrelerinin belirlenmesinin amaçlandığı tez çalışması sonucunda, %92 verimle, %98 saflıkta NH3BH3 üretilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Keywords: Amünyum boran; Hidrojen enerjisi; Hidrojen depolama; Yakıt pilleri