Bazı substitue fulven sentezleri - Arslan, Mesut (My University, 2004)
Son yıllarda yapılmakta olan bilimsel çalışmaların büyük bir kısmı, biyolojik aktivite gösterebilecek yeni bileşiklerin sentezlenmesi ve aktivitelerinin saptanarak ölçülmesine yöneliktir. Farmakolojik çalışmalar ve tıbbi açıdan önemli kimyasal bileşiklerin hazırlanmasında aktif rol alan fulven ve türevlerinin antidepresan, timoleptik, euforik, antifibrilatör, antiinflamatuar, analjezik ve antiedemik özellikleri gösterdiği saptanmışlar. ( Blitzer, 2001). Yapılan kaynak araştırmalarından sonra hazırlanan bu çalışma başlıca dört aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama, yeni 6-pentafulven bileşiMerinin sentezlenmesini, ikinci aşama ise aromatik ve alifatik olmak üzere farklı gruplar taşıyan iki fulvenin, maleik anhidrit, dimetilasetilen dikarboksilat (DMAD), ve N-fenilmaleinimit gibi dienofillerle verebileceği Diels- Aider reaksiyonlarım içermektedir. Üçüncü aşamada sentezlenen tüm yeni bileşiklerin yapılan İR, *H NMR, "C NMR, DEPT ve MS spektrofotometrik yöntemleriyle aydınlatılmıştır. Son aşamada ise yeni fulvenlerin ve izomer katılma bileşiklerin biyolojik aktivite ölçüm çalışmaları devam etmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Fulvenler; Diesl - alder reaksiyonları; Materyal yöntem