5-dodesiloksi-2-[[[4- (S) (2-metilbutoksi) fenil] imino] metil] fenol sıvı kristali ile poli (metilhidroksiloksan-dimetilsiloksan) kopolimeri karışımlarının ters gaz kromatografisiyle incelenmesi - Coşkun, Selin (My University, 2005)
Bu çalışmada, 5-dodesiloksi-2-[[[4-(s)(2-metilbutoksi)fenil]imino]metil]fenol (DMBFIMF)sıvı kristalinin ve ağırlıkça 50/50 bileşiminde hazırlanan 5-dodesiloksi-2-[[[4-(s)(2-metilbutoksi)fenil]imino]metil]fenol/poli(metilhidrosiloksan-dimetilsiloksan) (DMBFIMF/HMS-013) karışımının metil asetat, etil asetat, ter-butil asetat, benzen, siklo pentan, siklo hekzan,hekzan ve heptan ile etkileşimleri sıvı kristalin ısıtma ve soğutmada farklı sıcaklıklarda faz geçişleri göstermeleri nedeniyle 40 derece santigrattan 105 derece santigrata ısıtılması ve 90derece santigrattan 40 derece santigrata soğutulması ile ters gaz kromatografisi (IGC) tekniği kullanılarak belirlendi. Ayrıca poli (metilhidrosiloksan-dimetilsiloksan) (HMS-013) kopoli-merinin aynı çözücülerle etkileşimleri, 40 ile 105 santigrat derece sıcaklık aralıklarında incelendi. Spesifik alıkonma hacimleri kullanılarak alıkonma diyagramları çizildi. Çizilen alıkonma diyagramlarından DMBFIMF'in ve 50/50 bileşiminde DMBFIMF/HMS-013karışımının faz geçiş sıcaklıkları, sorpsiyon özellikleri araştırıldı ve karışımın kristallik yüzdesi belirlendi. Polarizasyon mikroskobu (PM) ve diferansiyel termal kalorimetri (DSC)metotlarıyla da DMBFIMF ve DMBFIMF/HMS-013 karışımının faz geçiş sıcaklıkları incelendi. IGC tekniği ile belirlenen faz geçiş sıcaklıkları, PM'dan ve DSC'den bulunan değerler ile karşılaştırıldı. Polimer, sıvı kristal ve sıvı kristal-polimer çözücü etkileşim parametreleri, 80 ile 105 santigratderece sıcaklık aralıklarında elde edildi. Sıvı kristal-çözücü ve polimer-çözücü sistemleri içinFlory Huggins etkileşim parametreleri, Hal Denklemi etkileşim parametreleri belirlendi. Ayrıca HMS-013 için etkin değişim enerji parametreleri hesaplandı. Daha sonra DMBFIMF/HMS-013 karışımının sıvı kristal-polimer etkileşim parametreleri belirlendi. Bu parametrelerin çözücüye biraz bağımlılık gösterdiği görüldü. Prolongo ve Farooque grubu tarafından teklif edilen metotlar kullanılarak çözücüden bağımsız sıvı kristal-polimer etkileşim parametreleri belirlendi. Prolongo ve Farooque metotlarının sonuçlarına görepolimer ve sıvı kristastalin çalışma sıcaklıklarında karışmadığı sonucuna varıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Polimerlerhakkında genel bilgi; Sıvı kristaller hakkında genel bilgi; Kromotografi